Testosterontest i saliv

549,00 kr

Sista produkten i lager

Till skillnad mot testosterontester i blod, mäter salivtest fritt testosteron, det vill säga de aktiva hormoner som når mottagarreceptorerna.

Även kvinnor som misstänker för lågt eller för högt testosteron kan göra detta testet.  

 • Görs hemifrån utan läkarbesök
 • Omfattande resultatrapport på svenska
 • Snabbt resultat 

Hur du testar fritt testosteron i saliv

Testet är ett enkelt salivtest som du själv samlar in hemma men som analyseras i labb. Efter du lagt beställningen får du hem ett test-kit för att du ska kunna samla in ditt saliv. Du samlar in provet vid tre tillfällen under en dag. Provet skickas sedan till vårt labb för analys och ditt provsvar får du digitalt så fort de analyserat ditt prov.

Vem kan göra ett testosterontest?

Både kvinnor och män kan göra detta test, vare sig du misstänker för högt eller för lågt testosteron. Eftersom testosteron är muskelbyggande och fettförbrännande kan låga nivåer ge minskad muskeltillväxt och göra att du förlorar muskler samtidigt som du lägger på dig mer kroppsfett, vilket ökar risken för högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes. Andra symptom på för låga nivåer testosteron kan vara minskad motivation, minskad sexlust, nedstämdhet och infertilitet.

För höga nivåer testosteron kan höja det så kallade "dåliga" LDL-kolesterolet, öka risken för blodproppar, leda till förstorad prostata, underfunktion i testiklarna, acne och leverproblem. Kvinnor kan ibland märka av bland annat ökad hårväxt, acne och mindre bröst. Kvinnor med PCOS har ofta för höga nivåer testosteron i förhållande till östrogen och progesteron och det kan vara bra att testa även de hormonerna.

Kvinnor och män har olika referensvärden (ser du i resultatrapporten). 

Testosteronets funktion

Testosteron är ett könshormon som finns hos både kvinnor och män men finns i betydligt högre koncentrationer hos män. Under fosterutvecklingen har testosteron en central roll för utvecklingen av det manliga könet och under puberteten frisätts hormonet i stor mängd som då påverkar den manliga könsmognaden och ger de manliga karaktärsdragen, såsom ökad kroppsbehåring, mörk röst, skäggväxt och större muskelmassa. Hormonet är också viktigt för könsdriften, muskelfunktionen och skelettet i kroppen (hos både män och kvinnor).  Testosteron har också en betydande roll i fettmetabolismen och hjälper män att bränna fett mer effektivt. Sjunkande nivåer av testosteron leder därför till ökat kroppsfett. I takt med att man blir äldre avtar produktionen av testosteron vilket kan medföra trötthet och försämrad allmänhälsa.

Testosteron är ett steroidhormon och gemensamt för steroidhormoner är att de både kan vara muskeluppbyggande och muskelnedbrytande. De är alla lösliga i fett och lika kolesterol i sin kemiska struktur. Hos män bildas testosteron framförallt i testiklarna och hos kvinnor i äggstockarna. Den ursprungliga byggstenen för testosteron är kolesterol och hormonet kan stegvis omvandlas vidare till andra hormon, exempelvis östrogen. Bildningen av testosteron stimuleras av Luteiniserande hormon (LH) som utsöndras från hypofysen i hjärnan. Samspelet mellan hjärnans hypofys och hypotalamus styr att kroppen får rätt nivåer av hormoner genom att produktion och bildning stimuleras eller bromsas. 

Testosteronbrist

Testosteron kan mätas för att följa pubertetsutveckling men också för att utreda trötthet, håglöshet, minskad sexualdrift eller allmän förmåga. Provsvar kan också användas för att säkerställa optimala förutsättningar för muskeltillväxt och idrottslig kapacitet. Nivåerna av testosteron kan påverkas av många olika faktorer genom livet men man vet säkert att en gradvis minskning av testosteronnivåerna sker med åldern och att nivåerna ibland kan bli så låga att symptom uppstår.

Symtom på testosteronbrist kan vara: 

 • Minskad sexlust
 • Svårare att få erektion (morgonerektioner upphör)
 • Minskad skäggväxt
 • Minskad muskelmassa och muskelstyrka
 • Minskad energi och motivation
 • Plötsliga svettningar och blodvallningar
 • Koncentrationssvårigheter
 • Irritation/depressiva känslor
 • Trötthet
 • Sömnstörningar
0616612785732

Kunder som köpt denna produkt köpte också: